Po velice vydařeném EMRC 2016 v Ohridu v Makedonii je naší povinností sepsat o této akci podrobnější zprávu. Začátek kongresu se datoval na středu 4. května, a tak se naše tříčlenná skupina studentů PřF z EGEA Praha ve složení Roberta Křesťana, Víta Volného a Terezy Černé, rozhodla vydat na cestu o den dříve. Z Prahy do Ohridu to dle našich odhadů trvá více než 16 hodin, a tak Vítek, díky své skvělé srbštině, zařídil ubytování u velmi milých kolegyň z EGEA Beograd. Tímto se naše cesta rozdělila na dva úseky, a tak bylo cestování o něco pohodlnější. V Bělehradu jsme ve středu ráno přibrali do týmu České republiky ještě Veroniku Šindelkovou z EGEA Brno, a mohli jsme tak pokračovat rovnou na místo konání kongresu. První den byl spíše organizační, ubytovali jsme se, částečně se i rozkoukávali, protože pro polovinu českého osazenstva to byl první EGEA kongres, a ač bylo téma celé akce Gastronomic tourism, dostali jsme k první večeři řízek. To ovšem nic neměnilo na skvělé atmosféře, následovala seznamovací party, kde jsme mohli vytvářet první mezinárodní vztahy a přátelství. Druhý den nás čekal o něco oficiálnější program, kde se náš pražský tým zúčastnil workshopu na téma „Wine as part of a territorial branding strategy,“ v rámci kterého jsme vytvářeli velmi zajímavý projekt – našim cílem bylo přeměnit některá evropská města v centra vína, což se jistě povedlo, protože pracovní skupiny byly plné mladých nadějných studentů, kteří mají spoustu tvůrčích nápadů. Kromě pracovního workshopu jsme měli také večerní program, Cultural Fair, kdy byla možnost ochutnat různé pokrmy a nápoje, které přivezli studenti z celé Evropy, což je opravdu skvělý nápad, navíc to korespondovalo s tématem celého kongresu. Od českého stolu mělo velký úspěch především naše skvělé pivo, ale také Kofola a český salám. Následující den vrcholily dokončovací práce v rámci jednotlivých workshopů, každý tým měl prezentovat svůj projekt. Naše skupina slavila velký úspěch, to nám udělalo opravdu radost. Troufám si říci, že nejvíce nám k tomu dopomohl Robert, který složil a zahrál na kytaru tematickou píseň o Ohridu jakovinném regionu. Večer následoval další skvělý program, tedy Makedonský gala večer. Účastníci kongresu mohli vyzkoušet už během snídaně, oběda a večeře některá tradiční makedonská jídla, jako například burek, ovšem na gala večeru byl mnohem širší výběr dalších potravin. V sobotu jsme se rozjeli na různé exkurze, s Vítkem jsme měli možnost vidět od Ohridu pár kilometrů vzdálené město Struga, ale také velmi zajímavou vesnici Vevčani, která leží nedaleko Albánských hranic. Tato vesnice totiž vyhlásila samostatnou republiku, je zde tak například možnost zakoupení pasu republiky Vevčani, i když jejich samostatnost nebyla uznána. Po návratu šlo několik dobrovolníků uklidit pláž v rámci projektu EGEA GREEN, a poté večer následovala tradiční soutěž BDC, v rámci které náš tým bohužel nepostoupil ze základní skupiny. V neděli, poslední den kongresu, jsme dostali diplomy za účast na Closing ceremony. Byla zde možnost jít na exkurzi po Ohridu, to jsme ale nevyužili, a jeli jsme rovnou do Skopje, abychom si stačili prohlédnout toho zajímavé město, a alespoň část zdejších soch. Následující den nás s Vítkem a Robertem čekala už jenom celodenní cesta do Prahy, která proběhla bez komplikací, a tak jsme mohli bilancovat těch několik dní prožitých v Makedonii. Myslím, že tuto zkušenost mohu shrnout jako velmi přínosnou, celý program, atmosféra i lidé byli skvělí. Ráda na celou akci vzpomínám a doufám, že budu mít možnost zúčastnit se podobných EGEA akcí a kongresů. |
Hlavní stránka > Reporty z proběhlých akcí >